Subsidieregeling Strategisch Opleiden Medisch Specialistische Zorg (SO-MSZ) als opvolger van KiPZ
In het Integraal Zorg Akkoord is afgesproken om in 2025 en 2026 de middelen van de Subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Personeel Ziekenhuiszorg (hierna: KIPZ), beschikbaar te houden voor het opleiden en scholen van het personeel in de msz-sector. Dit wordt mogelijk gemaakt middels onderhavige subsidieregeling: Strategisch opleiden medisch specialistische sector (SO-MSZ) (Bron: Staatscourant).
De afgelopen jaren schreven we al blogs over de ondersteuning bij de verantwoording van de KiPZ subsidie. In dit blog beschrijven we een aantal veranderingen en de ondersteuning vanuit CAPP LMS bij het opstellen van de begroting en de realisatie.
Veranderingen
Ten opzichte van de KiPZ veranderen er in de SO-MSZ een aantal zaken. Hieronder een aantal belangrijke wijzigingen:
- Het is, zoals het zich nu laat aanzien, niet meer mogelijk om scholing die standaard in het Kwaliteitspaspoort vereist wordt op te voeren als subsidiabele activiteiten.
- Ook BIG gerelateerde scholingen die niet in het Kwaliteitspaspoort staan zijn niet langer subsidiabel.
- Vergoeding op basis van standaardtarieven wordt uitgevoerd op basis van salarisschalen en niet meer op basis van een vastgesteld tarief voor enerzijds UMC's en anderzijds overige ziekenhuizen en instellingen.
- Structurele kosten kunnen niet meer worden gesubsidieerd.
- Subsidiabele activiteiten moeten gekoppeld zijn aan een van de volgende thema's:
- Sociale en technologische innovatie
- Werk anders inrichten en meer werkplezier
- Duurzame inzetbaarheid
- Domeinoverstijgend samenwerken in de regio als het gaat om opleiding en scholing
Helaas is, in tegenstelling tot de concept regeling, het LMS niet per definitie toegestaan als middel op opleidingsregistraties te verantwoorden. Dit is net als bij KiPZ afhankelijk van de accountant. Dit zal waarschijnlijk weer veel onnodige administratieve last betekenen in de vorm van presentielijsten met natte handtekeningen die vervolgens in het LMS bewaard worden.
SO-MSZ met CAPP LMS
In CAPP LMS is data beschikbaar ter ondersteuning van het opstellen van de begroting en realisatie. Zo biedt CAPP LMS:
- Informatie van afgelopen opleidingsjaren om als input te dienen om de begroting op te baseren.
- Type leeractiviteiten met daarbij het SO-MSZ thema;
- Deelnemers per functie(familie) om uiteindelijk de salarisschaal aan te koppelen;
- Totaal aantal deelnemers per subsidiabele activiteit;
- Tijdsbesteding op klassikale bijeenkomsten (excl. lunchpauzes).
- Normtijden per (online) leeronderdeel.
- De benodigde presentielijsten (als de accountant dit vereist).
Deze data is ook in een API beschikbaar zodat deze makkelijk in bijvoorbeeld een BI-tool gecombineerd kan worden met data uit het personeelsinformatiesysteem over salarisschalen om zodoende de data voor de aanvraag compleet te maken.
Naast specifieke opleidingstrajecten in het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor materiaalkosten ter ondersteuning van duurzame inzetbaarheid. Hieronder valt bijvoorbeeld CAPP Loopbaanontwikkeling.
Of het opstarten van een regionale academie voor zelfzorg via KOMPAZ als onderdeel van het thema domeinoverstijgend samenwerken.
Zelf aan de slag?
Ben jij aan de slag met het opstellen van de begroting voor 2025 en wil je hier nog over sparren? Neem dan contact op met [email protected] en we gaan met je aan de slag!