Basiscursus AI in de zorg: Maak kennis met de kracht van AI voor de zorg

Emma Kwee | | Leestijd: ± 3 min.

Artificial Intelligence, oftewel AI, je kunt er niet omheen. Ook in de zorg worden steeds meer processen ondersteund door kunstmatige intelligentie. AI neemt zorgprofessionals werk uit handen, wat meer kostbare tijd aan bed oplevert. Denk aan het samenvatten van een gesprek met een patiënt of opstellen van een rapportage. Maar AI maakt ook onzichtbare patronen in data zichtbaar. 'Statistiek op steroïden', noemt Jessica Workum van Critical Intelligence het ook wel. Zo kun je met AI voorspellingen doen over de gezondheid van een patiënt of gepersonaliseerde behandelplannen opstellen. De mogelijkheden worden steeds groter. Maar zien jouw medewerkers de toegevoegde waarde van AI al in? Of blijft het een vreemde eend in de bijt? Jessica maakte een cursus over AI speciaal voor zorgprofessionals.

‘De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een ware revolutie door de inzet van AI. We gaan een tijdperk in waarin technologie en menselijke expertise samenkomen om patiëntenzorg naar een hoger niveau te tillen’ aldus de start van de cursus. Maar bij verantwoord gebruik hoort ook meer kennis over AI. In de EU Artificial Intelligence Act staat niet voor niets dat organisaties die kunstmatige intelligentie toepassen, ervoor moeten zorgen dat hun medewerkers bekend zijn met AI.(Bron: https://artificialintelligenceact.eu/article/4/)

'Als zorgmedewerker heb je een behandelrelatie met je patiënt. Je moet uitleggen hoe je tot een bepaalde beslissing komt. Dus op het moment dat we AI inzetten in de directe patiëntenzorg moet je weten wat het is en hoe je dit toepast en dit ook kunnen uitleggen aan je patiënt', aldus Jessica
Kortom, de hoogste tijd voor zorgmedewerkers om zich te verdiepen in AI!

De Basismodule AI

In haar werk komen de technische en de medische wereld vaak samen. Jessica maakte tijdens haar technische studie biomedical engineering al vroeg kennis met de toegevoegde waarde van techniek voor de zorg. Daarna ging ze geneeskunde studeren. Als intensivist (IC-arts) werd de interesse voor data en AI alleen nog maar aangewakkerd. Ze merkte dat AI voor veel collega’s toch wel een beetje abracadabra blijft. Want wat is het en wat kun je ermee en vooral wat moeten we ermee? Als antwoord op die vragen ontwikkelde Jessica de Basiscursus AI in de zorg. Het resultaat is een module die zorgprofessionals op een toegankelijke manier kennis laat maken met de mogelijkheden van AI.

In de Basiscursus AI in de zorg komt aan bod hoe:

  • Artificial Intelligence werkt en waarom het belangrijk is om als zorgprofessional meer te leren over AI.
  • AI de gezondheidszorg transformeert door grote hoeveelheden data te analyseren, voorspellingen te maken en afwijkingen te ontdekken.
  • Hoe we met elkaar zorgen dat AI op een goede manier wordt ingezet in de zorg.

Laat jouw medewerkers kennismaken met AI

De module gaat in op de werking van AI in grote lijnen. Dat wil zeggen, welke soorten data het algoritme gebruikt, en vooral, hoe het tot een beslissing komt. Je leert ook het verschil tussen AI, machine learning en deep learning. Vervolgens leer je hoe je een probleem in de zorg herkent en omzet in een mogelijke AI-oplossing. Dan komen de verschillende stappen aan bod die nodig zijn voor de implementatie van een AI-model in de gezondheidszorg. Tot slot maak je kennis met de belangrijkste wetgeving en de ethische aspecten van AI in de gezondheidszorg, waaronder thema's als privacy en informed consent, bias en eerlijkheid, en verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Want een kritische houding van de zorgprofessional blijft belangrijk om AI op een verantwoorde manier in te zetten.

Over Critical Intelligence

Opgericht door Jessica Workum, is het doel van Critical Intelligence om een brug te slaan tussen artificial intelligence en de gezondheidszorg. In haar werk komen daarom alle belangrijke thema’s aan bod, om ervoor te zorgen dat artificial intelligence snel maar verantwoord aan bed komt. Dankzij haar achtergrond in de zorg, is deze module specifiek toegespitst op de zorg en wat de zorgmedewerker nodig heeft. Door te focussen op wat je als zorgverlener moet weten op het moment dat je met Artificial Intelligence gaat werken, wordt het begrip tastbaar en maken zij kennis met de mogelijkheden van AI voor hun dagelijkse praktijk.

Over Defacto Software

Defacto is, met CAPP LMS, al ruim 35 jaar een belangrijke speler in de Nederlandse en Duitse learning & development-markt. Met name in de zorgsector heeft Defacto een significant marktaandeel. Meer dan 400.000 zorgprofessionals maken dagelijks gebruik van de leeroplossingen van Defacto. Naast CAPP LMS biedt Defacto ook een ruim aanbod e-learning modules voor zorgprofessionals met ook onderwerpen zoals AI in de zorg.

Ben je benieuwd naar een sneak preview van de Basiscursus AI in de zorg? Neem gerust contact op.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.