Wat we over leren in coronatijd kunnen leren
Het coronavirus heeft een enorme impact op hoe we werken, leven en leren. Tegelijkertijd zijn we nog nooit zo massaal met leren bezig geweest. In de zorg en in het onderwijs, thuis, maar vooral online. Hoe moeilijk deze tijd ook is, het biedt ook een kans om te kijken naar hoe we samenwerken en leren. Want dat we daar veel van kunnen leren, is iets waar we nu en in de toekomst veel aan zullen hebben.
60% van de Nederlanders werkt thuis en alle scholen zijn gesloten. Dit betekent voor veel gezinnen dat de woonkamer nu tevens dienstdoet als klaslokaal en kantoor. Best wennen om werk en privé onder één dak te hebben. En zeker om als ouder plotseling de rol van docent in te moeten vullen. Nog nooit bemoeiden ouders zich zoveel met het onderwijs van hun kinderen. Dit leidt tot interessante inzichten.
Lesgeven kun je leren
We zien dat docenten én ouders nu aan het ontdekken zijn hoe zij lesstof op andere manieren kunnen aanbieden. Microleren en blended learning zijn daarbij waardevolle handvatten om materie behapbaar en interessant te houden.
- Microleren houdt in dat kennis in korte hapklare brokjes aangeboden wordt. Zo onthoud je dingen beter en kun je ook tussendoor en on-the-go nieuwe kennis opdoen.
- Blended learning combineert verschillende on- en offline vormen van leren, zoals klassikale uitleg, een video, tekst in allerlei vormen, infographics of interactieve toetsen.
Veel nieuwe kennis in korte tijd
Ook in de zorg heeft personeel in korte tijd en onder hoge druk nieuwe kennis en vaardigheden op moeten doen. Zo zien we dat sommige ziekenhuizen die met CAPP LMS werken, bijna een verdubbeling van leeractiviteit laten zien. Dat wil zeggen dat er hard en efficiënt is geleerd om deze crisis het hoofd te bieden en te zorgen dat we voldoende bekwame handen aan het bed hebben. Als het straks rustiger is, gaan we samen met onze klanten in de zorg deze ontwikkelingen verder onderzoeken.
Blijven investeren
Maar wat als je de deuren tijdelijk hebt moeten sluiten en niet op afstand kunt werken? We zien dat veel scholings- en onboardingstrajecten worden stopgezet. Terwijl het juist zo belangrijk is om te blijven investeren in je medewerkers. Dit is het moment om zittend personeel bij te scholen en nieuwe medewerkers klaar te stomen voor het werk dat er straks ongetwijfeld weer gaat komen. Iets waar normaliter geen tijd voor is.
Ook bij Defacto werken we vanuit huis. Als softwarebedrijf zijn we gelukkig gewend om digitaal te denken en te doen. En laten we eerlijk zijn, zonder al die mooie IT-oplossingen hadden we niet eens door kunnen werken.
Kennis delen en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen is waar het nu om draait. Het is dus niet alleen een hele onzekere en heftige, maar ook een ongelofelijk leerzame tijd. Nu we allemaal online werken, zien we pas de meerwaarde van de inbedding van IT-technologie in het onderwijs en in ons leven. Hopelijk geeft dit een impuls aan innovatie in het onderwijs, zodat we niet stil blijven staan, maar blijven leren.