Defacto was aanwezig op het Develhub jaarcongres. Lees hier een impressie
Apenstreken en effectmetingen op Develhub jaarcongres
Op een stralende woensdag vormde de Apenheul in Apeldoorn het decor van het Develhub jaarcongres. Develhub is een platform dat zich vooral richt op het verbinden van Learning & Development professionals zodat meer kennis en expertise wordt uitgewisseld. Nieuwe contacten leggen, socializen en netwerken. Leuk, maar voor velen is dat zo makkelijk nog niet! Zijn apen hier beter in en kunnen wij iets van hen leren? Deze vragen en een aantal andere interessante L&D thema’s kwamen aan bod tijdens lezingen en interactieve workshops. Ook Defacto leverde als partner van Develhub een bijdrage aan het congres en verzorgde een workshop over effectmetingen.
Waarom apen elkaar vlooien
Op een congres in de Apenheul kan een lezing over apen(streken) natuurlijk niet ontbreken. Zo vertelde gedragsbioloog Patrick van Veen onder andere hoe apen zich in groepen organiseren en onderling contact maken. Om een groep individuen te organiseren, zijn drie dingen nodig: structuur, gedragsregels en rituelen. Sommige apen bepalen hun groepsstructuur op basis van individuele prestaties. Apen die de groep veilig houden of voorzien van voedsel, hebben aanzien, krijgen respect en genieten bepaalde privileges. Zodra zij hun taken niet meer kunnen uitvoeren, dan zakken zij direct in rangorde en worden vervangen voor nieuwe, sterkere leiders. Dat klinkt misschien als een gekke apenstreek, maar alleen zo blijft de groep sterk en in balans. Voor apen werkt deze aanpak terwijl (team)leiders in onze organisaties nog regelmatig stuggelen met het aansturen van hun team. Misschien is dat niet vreemd als je kijkt naar de manier waarop (team)leiders worden gekozen. Selectie vindt vaak plaats op basis van opleiding en ervaring en de rest van de organisatie heeft zich nauwelijks bemoeid met de aanstelling. Zou de manier waarop Chimpansees hun leider kiezen ook voor ons werken?
Ook kennen apen een bijzonder ritueel om verbinding met elkaar te maken. Ze vlooien elkaar uren achter elkaar. Niet omdat ze vlooien hebben, maar om contact te maken. De duur en kwaliteit van dit vlooiritueel bepaalt de mate van vertrouwen en er wordt flink gewerkt aan de onderlinge band. Als het op interactie en contact maken met anderen aankomt, dan kunnen wij misschien iets van onze voorouders leren, zo stelt Patrick. “Apengedrag is puur, transparant en oprecht. 'What you see is what you get' en dat werkt vaak verhelderend voor de groep waardoor een krachtige gemeenschap ontstaat.” Welk ritueel kies jij om binnenkort eens goed met elkaar te 'vlooien'?
Workshop van Defacto: Effectmeting dankzij een gestructureerd plan
Het congresprogramma was divers en afwisselend. Zo konden deelnemers zich vooraf inschrijven voor verschillende workshops, waaronder die van Defacto. In de Orang-Oetang zaal verzorgden onze collega’s Pieter, Laura en Joost een interactieve workshop over effectmetingen en dat dit onderwerp populair is, bleek wel doordat onze workshop in korte tijd volledig volgeboekt was.
Het was fijn om te merken dat vrijwel iedereen effectmetingen belangrijk vindt. Toch voeren weinig organisaties (structureel) effectmetingen uit. Een reden hiervoor is dat organisaties het lastig vinden om een goede aanpak op te zetten om effectmetingen uit te voeren. Wat ons betreft start een effectmeting met een gestructureerd plan vooraf waarin onder andere beschreven wordt wat je wilt meten, wat het doel is, wanneer je gaat meten, hoe vaak en welke meetinstrumenten je nodig hebt. Iedereen wil tenslotte weten de of leerinterventies het gewenste effect hebben gehad.
Effectmetingen starten met een gestructureerd plan
Tijdens de workshop reikten wij een aantal tools aan om zelf een effectmeting op te zetten. Op een ludieke manier lieten we deelnemers eerst zelf ervaren hoe je effecten kunt meten en vervolgens nodigden wij hen uit om aan de slag te gaan met een plan van aanpak. In kleine groepen wisselden zij ervaringen uit, stelden elkaar (kritische) vragen en maakten stap voor stap een gezamenlijk plan. Het uur vloog voorbij en de enthousiaste aanwezigen plakten de muur vol met gekleurde post-its. Zo werden de eerste stappen gezet voor een gezamenlijk plan van aanpak voor effectmetingen!
Wij kijken terug op een geslaagde workshop waar we meer bewustwording creëerden over effectmetingen. Wil jij ook met ons in gesprek over effectmetingen of wil je zelf starten met een plan van aanpak? Kom dan tijdens de klantendag op 9 juni naar onze workshop of neem gerust op een ander moment contact met ons op. Naast de jaarlijkse reCAPP hebben wij nog een aantal praktische tools waarmee we jou ondersteunen om de effecten van leerinterventies in beeld te brengen.