Verslag Webinar: Innovatief Beleid voor Aantoonbare Bekwaamheid in Zorginstellingen

Fleur Oostra | | Leestijd: ± 3 min.

Op 12 september organiseerden Defacto en zorgorganisatie Mijzo een webinar over Mijzo’s vernieuwende beleid voor "Aantoonbare Bekwaamheid" van zorgprofessionals. De focus lag op hoe dit beleid de administratieve last vermindert en zorgmedewerkers meer zelfregie biedt in hun professionele ontwikkeling.

Mijzo bij Defacto

Introductie van het Webinar

Isabela Wojtowicz, customer success manager bij Defacto, opende de sessie en introduceerde de sprekers van Mijzo: Shannen van Maastricht en Renske van Esch. Beide speelden een sleutelrol in de implementatie van Mijzo's vernieuwde leerplatform.

Mijzo – Een Innovatieve Zorgorganisatie

Mijzo is een zorgorganisatie met 27 locaties, waar ruim 4000 medewerkers en 2000 vrijwilligers actief zijn in de VVT-sector (Verpleging, Verzorging en Thuiszorg). Na een fusie van drie organisaties heeft Mijzo haar beleid rondom de bekwaamheid van medewerkers grondig vernieuwd.

De focus ligt op het verminderen van de administratieve last voor zorgprofessionals en hen tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid te geven voor hun eigen bekwaamheid. Dit doen ze door middel van hun CAPP omgeving, genaamd LEO.

Het Nieuwe Beleid: Aantoonbare Bekwaamheid

Mijzo heeft een innovatieve benadering ingevoerd waarbij de verplichting om praktijktoetsen af te leggen wordt vervangen door een systeem gebaseerd op vertrouwen. Zorgprofessionals worden aangemoedigd om zelf aan te geven of ze bekwaam zijn in de voorbehouden en risicovolle handelingen via een zelfverklaring. Waar nodig kan nog steeds een praktijktoets worden afgelegd, maar dit is geen vereiste meer.

Volgens Mijzo leidt de traditionele toetsingsmethodiek soms tot een schijnveiligheid. Daarom is vertrouwen in de vakbekwaamheid van zorgmedewerkers een belangrijk uitgangspunt van dit beleid. Renske citeerde hierbij hoogleraar Mathieu Weggeman, die stelt dat vakmensen te vertrouwen zijn in hun professionele handelen.

Van beleid naar concrete uitvoering in CAPP

Mijzo verdeelt zorgmedewerkers in twee groepen: degenen met een zorgdiploma (aantoonbaar bekwaam) en degenen zonder specifieke opleiding voor bepaalde handelingen (bekwaam is inzetbaar). Voor de eerste groep ligt de nadruk op vertrouwen in plaats van controle. Zorgprofessionals mogen zelf bepalen hoe ze hun bekwaamheid aantonen, zonder verplichte toetsen, bijvoorbeeld via trainingen of begeleiding van collega's.

Binnen CAPP is dit beleid uitgewerkt door middel van een generiek kwaliteitspaspoort per functie, waarbij "rood" in het paspoort niet langer als fout geldt, maar aangeeft dat een handeling niet meer hoeft te worden uitgevoerd. Zelfbeoordeling is mogelijk, en bekwaamheid blijft vijf jaar geldig, met opties voor bijscholing.

Autorisatietrajecten en klinisch redeneren

Voor zorgmedewerkers met een verouderd diploma biedt Mijzo trajecten om hen op te leiden voor handelingen die zij eerder niet mochten uitvoeren. Ondanks de zorgen over het loslaten van verplichte toetsen, is gebleken dat de zorgkwaliteit behouden blijft door hulpmiddelen zoals informatie in het LMS en workshops over klinisch redeneren. Teams kunnen deze hulpmiddelen raadplegen via een speciaal kanaal in CAPP.

Successen en lessen

Mijzo heeft belangrijke lessen geleerd tijdens de implementatie van het nieuwe beleid, we zetten ze hier even op een rijtje:

  • Kernwaarden geven richting bij beslissingen.
  • Een klankbordgroep creëert draagvlak binnen de organisatie.
  • Vertrouwen en verantwoordelijkheid zijn cruciaal, niet alleen voor de eigen bekwaamheid, maar ook die van collega's.
  • Faciliteer zorgprofessionals, zodat zij zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen.
  • Deel successen binnen de organisatie om draagvlak te vergroten.
  • Meetbare impact helpt, al kunnen ook zonder 0-meting duidelijke conclusies worden getrokken.

Toekomst

Hoewel de ervaringen met het beleid positief zijn en de studielast aanzienlijk is afgenomen, ziet Mijzo nog ruimte voor verdere ontwikkeling, zoals autorisatietrajecten voor ongediplomeerde medewerkers. De cultuuromslag blijft daarbij essentieel voor succes.

Wil je na het lezen van deze blog ook aan de slag? Neem dan contact op en plan een gesprek om naar jouw situatie te kijken!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.