Stichting KOMPAZ Nederland en Defacto ontwikkelen leerplatform voor zorgvragers en mantelzorgers
Het Maastricht UMC+ richtte de Academie voor Patiënt en Mantelzorger 5 jaar geleden op met als doel om de zelfredzaamheid van zorgvragers, cliënten en mantelzorgers te vergroten. Door mensen te leren bepaalde eenvoudige zorghandelingen zelf uit te voeren, zijn zij niet meer afhankelijk van de thuiszorg of zorginstelling. Om dit initiatief landelijk op te schalen werd de Stichting KOMPAZ Nederland opgericht. In samenwerking met softwareontwikkelaar Defacto wordt een leerplatform ontwikkeld, zodat zorgvragers en mantelzorgers in heel Nederland er gebruik van kunnen maken.
Groningen en Maastricht, 10 juli 2024
Zorgvrager en mantelzorger krijgen de regie weer in handen
Op de academie leren zorgvragers en mantelzorgers die dat willen en kunnen, om zelf eenvoudige handelingen uit te voeren, zoals steunkousen aantrekken, ogen druppelen, wondverzorging of injecteren. Zorgvragers krijgen dankzij de opgedane vaardigheden hun vrijheid en autonomie terug. Dat heeft een enorme impact. In de praktijk betekent het namelijk dat mensen niet meer vier keer per dag hoeven te wachten tot een zorgverlener langskomt, of heen en weer hoeven te reizen naar een zorginstelling. Ze hebben de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen en bijvoorbeeld weer op vakantie te gaan. Kortom, ze krijgen de regie over hun leven weer terug.
Op naar een nationaal leerplatform met regionale trainingsinfrastructuur
Het blijkt een idee dat in de praktijk zo goed werkt, dat Stichting KOMPAZ nu samen met Defacto een nationaal leerplatform gaat ontwikkelen. Hier is trainingsinformatie via e-learnings en filmpjes laagdrempelig beschikbaar voor zorgvragers en mantelzorgers. Het plan is om de trainingsinhoud infrastructuural te beheren en te ontsluiten naar andere regio's die ermee aan de slag willen. In regionale infrastructuur kunnen mensen terecht voor praktijktraining om de medische vaardigheden onder begeleiding van instructieverpleegkundigen onder de knie te krijgen.
Defacto en Stichting KOMPAZ Nederland gaan nauw samenwerken bij de ontwikkeling van het leerplatform. Uitdaging daarbij is bijvoorbeeld om de leercontent toegankelijk te maken voor een doelgroep zonder medische achtergrond. Ook is laagdrempeligheid voor doelgroepen die digitaal minder vaardig zijn een aandachtspunt. En er zal via het leerplatform voor goede thuisondersteuning gezorgd worden, zodat mensen op elk moment hulp kunnen krijgen.
Over Stichting KOMPAZ Nederland
Stichting KOMPAZ Nederland is een initiatief van Maastricht UMC+ en Innovatiefonds Ouderenzorg (IFOZ). De stichting heeft als doel om zorg- en welzijnsinstellingen in Nederland optimaal te faciliteren en te verbinden bij het realiseren en professionaliseren van regionale trainingsinfrastructuur. Hierin worden instructiemomenten, begeleidingssessies, educatieprogramma’s en andere interventies aangeboden. Deze interventies bevorderen daar waar passend de zelfregie van zorgvragers, cliënten en mantelzorgers en dragen daardoor bij aan een daling van de formele zorgvraag.
Over Defacto
Developing people. Dat is al dertig jaar lang het credo van Defacto. Met het leerecosysteem CAPP is Defacto een belangrijke speler in de Nederlandse en Duitse Learning & Development-markt. Met name in de zorgsector heeft Defacto een significant marktaandeel. Meer dan 400.000 zorgprofessionals maken dagelijks gebruik van de leeroplossingen van Defacto. Eigen regie en ondersteuning wanneer dat nodig is, staan daarbij voorop. We gebruiken daarvoor de nieuwste technieken en gaan technische uitdagingen niet uit de weg, integendeel.
We zoeken de samenwerking op in heel Nederland
Als softwareontwikkelaar zijn we er trots op om samen met Stichting KOMPAZ bij te dragen aan dit waardevolle initiatief. We zoeken hierin graag de samenwerking met andere zorginstellingen. Door hier samen in op te trekken, kunnen we van elkaars ervaringen leren en door content te delen voorkomen we dat organisaties los van elkaar hetzelfde wiel uitvinden.
Matthijs Bosveld en Frank Bisselink, bestuurders van Stichting KOMPAZ Nederland, over Defacto
Defacto heeft een bewezen trackrecord bij zorginstellingen en begrijpt dat zorgvragers en mantelzorgers een andere doelgroep zijn ten opzichte van zorgmedewerkers. De wil om gezamenlijk te ontwikkelen, waarbij technische softwareontwikkeling samenkomt met de zorgpraktijk, zorgt ervoor dat Defacto de partner voor Stichting KOMPAZ Nederland is geworden.
Joost Bakhuizen, commercieel manager, over Stichting KOMPAZ Nederland
Defacto is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zorgorganisaties te ondersteunen. Het initiatief van Stichting KOMPAZ zorgt ervoor dat elke zorginstelling laagdrempelig aan de slag kan met het trainen van zorgvragers en mantelzorgers zonder dat zij het wiel opnieuw moeten uitvinden. Daar dragen we met onze software graag ons steentje aan bij.
Wil je op de hoogte gehouden worden of meepraten over dit initiatief? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief onderaan de homepagina of één van de inspiratiesessies van Stichting KOMPAZ Nederland.