1. Wat betekent de term e-learning
De term e-learning staat letterlijk voor electronic learning. Vroeger was dit synoniem voor het volgen van een online cursus. Tegenwoordig kun je elektronisch leren in de breedste zin van het woord.
Je staat er misschien niet bij stil, maar eigenlijk doen we elke dag aan e-learning. Of je nu een tutorial op Youtube bekijkt, of reviews van klanten leest voordat je een aankoop doen, je gebruikt iedere dag een veelheid aan digitale middelen om informatie te zoeken, te filteren en te delen.
E-learning op het werk of onderwijsinstelling
E-learning wordt door organisaties veelal in een digitale leeromgeving aangeboden, die te benaderen is met een pc, of mobiele apparaten zoals tablet of telefoon. De digitale leeromgeving kan de vorm hebben van een forum, online bibliotheek of kennisbank of een uitgebreide leeromgeving, een LMS.
Het learning management systeem is vaak alleen toegankelijk voor de studenten of medewerkers die verbonden zijn aan de instelling. In het LMS kunnen zij verplichte en vrijwillige scholing volgen. Denk bijvoorbeeld aan zorgprofessionals die hun bevoegd- en bekwaamheid aantonen door het volgen van e-learning modules en het maken van een online toets. Naast het volgen van een e-learning, kunnen gebruikers ook toetsen maken, hun resultaten bijhouden en kennis delen met collega’s. De organisatie heeft ook inzicht in die resultaten en kan deze indien nodig overleggen aan accrediterende instantie.
Performance support, medewerkers ondersteunen met relevante informatie op de werkvloer, raakt ook steeds meer in zwang en zou je als een moderne vorm van e-learning kunnen zien. Het gaat daarbij steeds vaker om kleine brokjes informatie aangeboden in verschillende vormen, die mensen on demand en on the job kunnen benaderen. Zo kunnen professionals vaardigheden ontwikkelen in de praktijk van hun werkplek.
Bij veel organisaties komt er ook steeds meer aandacht voor de zogenaamde soft skills die medewerkers middels e-learning kunnen ontwikkelen. Soft skills zijn nieuwe vaardigheden die mensen binnen en buiten hun werk kunnen toepassen, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, samenwerking of de balans tussen werk en privé. Ze dragen bij aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers.
Van klassikaal leren vs online leren naar blended learning
Bij de opkomst van digitale leervormen werd e-learning wel eens gezien als de vervanging van traditioneel klassikaal leren. Door de jaren heen zien we dat e-learning door onderwijsinstellingen steeds meer wordt ingezet als extra dimensie van traditioneel klassikaal leren. Bij hybride of blended learning, is de elektronische omgeving te zien als een extensie van het klaslokaal. In virtuele klaslokalen kunnen leerlingen verdieping zoeken, samenwerken, discussiëren en kennis ontwikkelen en delen buiten de muren van het klaslokaal. Online lesmateriaal kan er ook voor zorgen dat cursisten voorbereid en op hetzelfde niveau aan een klassikale cursus of les beginnen. Deze face-to-face sessies kunnen vervolgens gericht gebruikt worden voor verdieping en praktijkoefening. Regelmatig persoonlijk contact met docent en medeleerlingen blijft dus belangrijk.
De interactieve mogelijkheden van moderne internettechnologie verrijken de leerervaring van studenten. Dit maakt e-learning zeer geschikt om kennis te oefenen en te toetsen en informatie niet alleen tekstueel, maar ook visueel aan te bieden. E-learning is dus niet in de plaats gekomen van traditioneel leren, maar ondersteunt het op verschillende manieren.