CERTE richt e-learning modules centraal in met Agile Air
CERTE is hét adres in het noorden voor integrale medische diagnostiek voor de eerste- en tweedelijnsgezondheidszorg. Dat testen gebeurt niet alleen bij CERTE zelf, maar ook in de samenwerkende ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartspraktijken. Door de e-learning modules van POCT-apparaten centraal in te richten met Agile Air, kan CERTE de zorgprofessionals altijd en overal een up-to-date scholing bieden. Specialist Digitaal Leren Richard van Breukelen legt uit hoe dit werkt. En strategisch adviseur Leren en Ontwikkelen bij het Tjongerschans ziekenhuis Joep Lenglet vertelt hoe het bevalt.
Wat zijn dat nou precies die POCT modules?
De point of care tests van CERTE zijn laboratoriumbepalingen in bijvoorbeeld bloed en urine die je op locatie uitvoert. Dus je test op de plek waar de patiënt is. Dat kan zijn een verpleegafdeling, of een ziekenhuisafdeling, of bij de huisarts.
Vaak zijn het kleine apparaatjes, waarmee je bijvoorbeeld een vingerprik afneemt. Je krijgt meteen de uitslag via het apparaat en kunt daardoor ook direct vervolgstappen zetten. Soms is er een koppeling met een datasysteem, waardoor de gegevens meteen bijgewerkt worden. POCT is in die zin sneller en makkelijker en vooral handig als patiënten niet zo mobiel zijn.
POCT-apparatuur mag je alleen bedienen als je daarvoor gecertificeerd bent. De e-learning modules maken deel uit van die certificering, die wordt afgesloten met een praktijktoets met een van onze medewerkers in het ziekenhuis of de zorginstelling.
Wat was de aanleiding voor CERTE om deze leercontent centraal in te richten?
De aanleiding was eigenlijk dat wij bij CERTE nog leercontent maakten met verouderde software. Dat was bewerkelijk en tijdrovend. Bovendien moesten we elk ziekenhuis en verpleeghuis dat geen toegang had tot ons Leerplein een kopie van de e-learning sturen. En als er iets veranderde in de inhoud - en dat gebeurt natuurlijk regelmatig - moest dat hele proces opnieuw.
We zochten naar een manier om sneller en betere content te maken met automatische updates voor al onze gebruikers. Defacto heeft ons geholpen door daar een platform voor in te richten. In het afgelopen jaar hebben we de modules van de zes belangrijkste POCT-apparaten centraal ingericht. Dit bracht direct verbetering voor vijf ziekenhuizen, en een groot aantal verpleeghuizen en huisartspraktijken. En daarnaast worden deze apparaten ook bij CERTE zelf gebruikt. Dus de impact en het bereik zijn behoorlijk groot.
Wat zijn de voordelen die jullie tot nu toe ervaren?
Het eerste voordeel is dat de software waarmee we de e-learnings maken veel sneller is. Daarnaast is het door de nieuwe opzet ook simpeler. De modules zijn korter en meer to the point. En het ziet er gewoon modern uit. We kunnen makkelijk mooie content maken en zien meteen het resultaat.
Door het centraal te houden, kun je veel makkelijker aanpassingen doen. Bovendien kunnen we de content voortaan delen met een LTI-link. Zo blijft deze automatisch up-to-date voor iedereen. Onze gebruikers hoeven hiervoor zelf niets meer te doen. Iedereen krijgt meteen de nieuwste versie aangeboden.
Ook voor mij als ontwikkelaar zit er heel veel voordeel aan. We hebben de modules allemaal min of meer op dezelfde manier opgebouwd. We beginnen altijd met eerst een hoofdstuk over het apparaat en de onderdelen ervan. In het tweede hoofdstuk vertellen we welke spullen je nodig hebt om de test uit te voeren. Dan heb je een derde hoofdstuk waarin het proces beschreven wordt. Daar steken we dan bij Agile zo'n QR kaartje in, dat mooi in tekst en beeld vertelt wat je moet doen. Als je die stappen volgt, weet je zeker dat je de test op de juiste wijze uitvoert. En tot slot zit er ook altijd een video bij waarin je de handeling kunt bekijken.
Zo'n modulaire opbouw met vaste onderdelen helpt ook om de content up-to-date te houden. Het is makkelijker om het proces te stroomlijnen en eens in de zoveel tijd met elkaar te sparren. Het kost even tijd om de modules zo in te richten, maar het levert CERTE uiteindelijk juist veel tijd op. Ik merk ook dat het de inhoudsexperts meer houvast geeft, omdat die structuur het makkelijker maakt om snel content te leveren.
Hoe zorg je er dan voor dat de content up-to-date blijft?
Vaak gaat het zo dat ik een melding krijg van een inhoudsdeskundige, bijvoorbeeld dat er iets is veranderd in het protocol of dat een verpakking van een hulpmiddel vernieuwd is. Dan hoef je alleen maar het betreffende onderdeel van de module aan te passen, bijvoorbeeld de QR kaart of de afbeelding. En dan is alles weer up-to-date in die module.
Daarnaast kijken we ook hoe we content zoveel mogelijk kunnen hergebruiken en zo breed mogelijk in kunnen zetten. Voor de vingerprik heb ik bijvoorbeeld een basiskaart gemaakt met duplicaten die ik dan naar wens aan kan passen. Bij sommige apparaten moet je namelijk de eerste bloeddruppel gebruiken en bij andere juist de tweede. Dat is dan een kwestie van één woordje aanpassen.
Hoe past deze ontwikkeling bij jullie visie op content maken?
Naast de al genoemde voordelen op het gebied van beheer en ontsluiting, denk ik dat er nu, juist door Agile Air, ook een mogelijkheid ontstaat om op een nieuwe manier te kijken naar de manier waarop we content aanbieden en in welke vorm. Voorheen maakten we vaste e-learnings die lang werden gebruikt. Dat is niet meer voldoende om medewerkers te ondersteunen. Met Agile Air kunnen we content op maat maken. Dus ook kleine, flexibele content naast vaste leerpaden. Een webinar of podcast toevoegen is zo gebeurd. Met een QR-code op een apparaat kunnen we uitleg geven op de werkplek zelf. En we kunnen op het Leerplein Spaces aanmaken waar medewerkers zelf kennis met elkaar kunnen delen.
Het centraal maken en delen van content in co-creatie wordt volgens mij belangrijker in de toekomst. Dus ik zou ziekenhuizen willen adviseren om met elkaar te gaan kijken hoe je samen e-learnings kunt maken. Daar hoort ook de verdeling van het beheer voor bepaalde stukken bij. Want dat scheelt je gewoon heel veel tijd. Waarom zou elk ziekenhuis apart 20 e-learnings maken? Als vier ziekenhuizen elk vijf modules maken en met elkaar delen, dan ben je al een heel stuk verder en hou je tijd over voor andere zaken.
Ook Strategisch Adviseur Leren en Ontwikkelen bij het Tjongerschans Ziekenhuis Joep Lenglet is te spreken over de stappen die CERTE heeft gezet:
Joep: ‘Bij het Tjongerschans werd LTI na onze overstap naar CAPP LMS de standaard voor content. Vóór die tijd kregen we de content van CERTE en moesten we die zelf uploaden. Dat moest bij iedere aanpassing weer. Nu gebeurt dat automatisch en dat is meteen waar de grote meerwaarde voor ons zit. De POCT-apparatuur is alleen te gebruiken als je gecertificeerd bent en de toetsing daarvoor gebeurt bij ons vaak in de praktijk. CERTE autoriseert dus onze medewerkers ook op basis van de toetsing om het apparaat te kunnen gebruiken. Je certificaat komt vervolgens meteen in je Kwaliteitspaspoort en met je pasje kun je het betreffende apparaat gebruiken, dus dat werkt superhandig. Eigenlijk is de oplossing van Defacto daarmee een win-win voor alle partijen.
Wil jij ook content maken en delen met meerdere organisaties?
Wil jij zelf aan de slag met het maken van content en delen met meerdere organisaties? Vul dan onderstaand formulier over Agile Air in en zie hoe jij aan de slag kunt met het sneller, laagdrempeliger en meer op maat ontwikkelen van content.
"Het eerste voordeel is dat de software waarmee we de e-learnings maken veel sneller is. Daarnaast is het door de nieuwe opzet ook simpeler."
Richard van Breukelen
Specialist Digitaal Leren
Facts & Figures
- Branche
- Laboratorium
- Klant sinds
- 2023
- Website
- https://www.certe.nl