UMCG zet met succes Agile QR in voor performance support op de IC
Binnen het UMCG is een pilot gedaan met performance support op de intensive care met behulp van Agile QR. Jildert van Yperen vertelt over de pilot, de resultaten en de toepassing voor andere afdelingen.
Jildert vertelt:
We hebben met Agile QR een pilot gedaan voor het gereedmaken en instellen van de apparatuur voor een high-flow zuurstoftherapie op de IC. Binnen de pilot hebben we performance support-kaarten ontwikkeld om de medewerkers te ondersteunen bij het werken met de apparatuur. Voorheen hadden zij daar formele scholingsmomenten voor. In de praktijk bleek echter dat, zodra de medewerkers voor het eerst echt met de apparaten moesten werken, zij vaak opnieuw stap voor stap instructies nodig hadden. Dat kon dus beter! Als alternatief hebben we performance support ontwikkeld met Agile QR.
De performance support gebruiken we nu enerzijds om bij het apparaat de eerste uitleg te geven over de werking, anderzijds dient deze ook als werkplek-ondersteuning, als je het even niet meer weet of als je gewoon volgens het stappenplan te werk wilt gaan. Dit scheelt scholingstijd en voor de medewerkers is het relevanter, just in time, op deze wijze. Dit kregen we ook terug als reactie. Het is een andere manier van ondersteuning dan andere performance support-systemen, waarbij de instructies worden gegeven in een lokaal, waarna de medewerkers in de praktijk aan de slag moeten en voor eventuele ondersteuning aangewezen zijn op collega's. Met de overstap naar digitale performance support kan Agile QR erbij worden gepakt wanneer nodig en hoeft er minder vaak een beroep worden gedaan op collega's.
Kortom: de inzet van Agile QR heeft ervoor gezorgd dat de instructie, de ondersteuning en de werkplek-instructies totaal anders worden geregeld.
Hoe hebben jullie Agile QR beschikbaar gemaakt?
Boven elk bed op de IC hangt een scherm waarop de performance support (i.c. Agile QR) is op te roepen. Omdat mobiele telefoons niet gebruikt mogen worden op de IC, wordt geen gebruik gemaakt van QR-codes. Dit is ook niet nodig omdat de monitor boven het bed de instructies al toont op de plek waar deze nodig zijn, namelijk boven de apparatuur die het betreft. Ook is Agile QR beschikbaar vanuit het protocol en vanuit de leeromgeving in de onboardingsomgeving van de afdeling. Ten slotte is het nog mogelijk om Agile QR in onze bekwaamheidsverklaringen en praktijktoetsen te integreren. Daar gaan we nog mee aan de slag.
Wat vond de IC van de pilot?
De korte terugkoppeling was: het is geweldig eenvoudig in het gebruik, scheelt tijd en ondersteunt waar nodig. Een fijne aanpak waar we tevreden mee zijn, dat hoorden we in de evaluatie. Ook zagen de IC-verpleegkundigen mogelijkheden voor andere toepassingen, bijvoorbeeld ter ondersteuning van het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen.
Waar liggen de kansen en uitdagingen om Agile QR verder uit te rollen?
Ik verwacht dat afdelingen ook zelf aan de slag gaan met Agile QR. Wel zoeken we naar de balans tussen zelf maken en het borgen van kwaliteit en beheer. Qua gebruik is het makkelijk genoeg. We willen ook echt het materiaal overdragen aan de afdelingen om zelf te onderhouden.
We zoeken nu naar manieren om het gebruik van Agile QR aan te jagen op andere afdelingen. Uiteindelijk willen we, net als bij de uitrol van de leeromgeving, de afdelingen gaan bezoeken, om samen te kijken waar werkplek-ondersteuning wenselijk is. Op deze wijze willen we onze medewerkers nog beter ondersteunen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en willen we het leren op de werkplek bevorderen. We gaan dus echt verder kijken naar andere toepassingen.
Een andere kans is het naar de dagelijkse werkpraktijk vertalen van de protocollen. De protocollen zijn teksten die niet altijd behulpzaam zijn op de werkplek. Met Agile QR kunnen we de vertaalslag naar de werkplek maken, door middel van stappenplannen, interactieve video’s, errors en implicaties. Agile QR en de protocollen kunnen elkaar versterken. Een mogelijke toekomstige uitdaging is het up-to-date houden van Agile QR als de protocollen veranderen. We willen dit tackelen zonder het stroperig te maken. Hoe? Dat zijn we nog aan het uitwerken.
Samenvattend: de trend naar meer praktische werk- en taakinstructies in de vorm van performance support is ook bij het UMCG zichtbaar.
Tot slot, heb je nog andere toepassingen uitgetest?
Een andere toepassing is voor de do it yourself-videostudie voor het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden (Onderwijsinstituut van het UMCG). Daar scan je de QR-code voor binnenkomst in de studio, waarbij je vervolgens alle stappen kunt doorlopen om alles te bedienen en jouw onderwijsvideo op te nemen. Ook hier geldt dat we de eerste keer vaak even de stappen samen doorlopen, maar er zijn al mensen die het volledig zelf bedienen.
Een laatste toekomstige toepassing is het maken van performance support ter ondersteuning van de verpleegkundige vervolgopleidingen. Het ondersteunen van EPA’s met performance support staat zeker op de wensenlijst.
Nieuwsgierig naar de uitgebreide mogelijkheden van Agile QR? Download het productsheet!
"De inzet van Agile QR heeft ervoor gezorgd dat de instructie, de ondersteuning en de werkplek-instructies totaal anders worden geregeld."
Jildert van Yperen
Coördinator Learning & Development
Producten & Diensten
Facts & Figures
- Branche
- Zorg
- Klant sinds
- 2018
- Aantal medewerkers
- 12000
- Website
- https://www.umcg.nl