Aantoonbaar bekwaam met EPA’s - Een slimme integratie van het CAPP EPA Portfolio en Kwaliteitspaspoort

Joost Bakhuizen | | Leestijd: ± 3 min.

In 2012 introduceerde Defacto, in samenwerking met het Maxima Medisch Centrum, het Kwaliteitspaspoort om het voor medewerkers makkelijk te maken hun bekwaamheid aan te tonen. Voorbehouden- en risicovolle handelingen, het veilig werken met medische apparatuur, reanimatie of andere thema’s, met het Kwaliteitspaspoort uit CAPP LMS hebben zorgprofessionals altijd realtime inzicht in hun eigen vereisten en kunnen direct hun bekwaamheid aantonen. Zo houdt elk ziekenhuis de compliance gemakkelijk beheersbaar en is er altijd inzicht in de kwaliteit van de medewerkers.

EPA’s in CAPP LMS

Naast het Kwaliteitspaspoort bevat CAPP LMS ook een geïntegreerd EPA Portfolio ter ondersteuning van het EPA-gericht opleiden binnen de verpleegkundige vervolgopleidingen (CZO Flex Level). Hiermee geven ziekenhuizen zelf invulling aan het opleiden en begeleiden van PIO’s in de praktijk door opleidingen en losse EPA’s in te richten met toetsinstrumenten, leerinterventies, performance support en begeleiding van praktijkopleiders.

Via het CAPP EPA Portfolio zijn in 2023 ruim 12.000 inschrijvingen op EPA’s gedaan, passend bij het honingraat opleidingsmodel van CZO Flex Level. Vanzelfsprekend zijn de EPA’s opgebouwd volgens de EPA-systematiek met de verschillende niveaus van zelfstandigheid en worden PIO’s op supervisieniveau 4 bekwaam verklaard door hun begeleiders.

Overlap tussen het EPA Portfolio en het Kwaliteitspaspoort

Tijdens de verpleegkundige vervolgopleiding van de PIO wordt deze klaargestoomd voor de toekomstige functie. Hierbij worden tijdens de opleiding ook alle beroepsactiviteiten aangeleerd die nodig zijn om zelfstandig de toekomstige functie zoals IC- of SEH-verpleegkundige te kunnen uitvoeren. Daarom worden PIO’s na de opleiding veelal bekwaam verklaard voor de vereisten die gekoppeld zijn aan de nieuwe functie omdat zij deze (recent) in de opleiding hebben aangetoond. Of, wanneer organisaties met CAPP LMS werken kunnen zij leeronderdelen tegelijk inzetten binnen het EPA Portfolio en het Kwaliteitspaspoort zodat PIO’s werken aan hun EPA’s en toekomstige bekwaamheid tegelijk. Win-win.

Huidige situatie: Na de opleiding komen PIO's in de reguliere cyclus van aantoonbaar bekwaam. Deze is (over het algemeen) niet gebaseerd op EPA's maar op losse bekwaamheden.

Zou dit niet anders moeten?

Voordelen van het EPA Portfolio in het LMS

De voordelen van EPA’s in het LMS zijn dan ook legio:

  • Aantonen van bekwaamheid van tijdens de vervolgopleiding aangeleerde beroepsactiviteiten;
  • Inzicht in de inzetbaarheid van medewerkers op EPA’s (beroepsactiviteiten) op organisatie-, afdelings-, team- en clusterniveau;
  • PIO’s al tijdens de opleiding inzetten door slim te roosteren;
  • Sneller opleiden bij calamiteiten;
  • Bijhouden van bekwaamheid op EPA’s via het Kwaliteitspaspoort;
  • Loopbaanontwikkeling gedurende de hele carrière;

Het Kwaliteitspaspoort op basis van EPA’s

EPA’s, oftewel beroepstaken, worden tijdens de opleiding behaald. Na de opleiding zien we op dit moment vooral het toetsen van ‘losse’ bekwaamheden zoals een voorbehouden handeling of een apparaat. Echter wordt het aantonen van bekwaamheden een stuk relevanter wanneer je voor de daarvoor relevante doelgroepen het Kwaliteitspaspoort inricht op basis van EPA’s. Dus geen losse bekwaamheden meer die getoetst worden maar EPA’s waarop medewerkers hun bekwaamheid periodiek moeten aantonen. Deze inrichting heeft diverse voordelen zoals:

  • Minder vereisten per medewerker - veel minder!
  • Het Kwaliteitspaspoort zegt direct iets over de actuele inzetbaarheid op beroepstaken.
  • Een potentieel uniform (landelijk) Kwalititeitspaspoort voor bepaalde functies - het kan dus wel!
  • Voldoet nog steeds aan de vereisten van inspecties zoals de IGJ, Qmentum-Qualicor, JCI en ISO.
  • Geen onderscheid meer tussen ‘oude diploma’s’ en EPA’s.

Gewenste situatie: Na de opleiding komen PIO's in de reguliere cyclus van aantoonbaar bekwaam. Deze is gebaseerd op EPA's. De bekwaamheden worden automatisch behaald tijdens de opleiding wanneer een PIO bekwaam verklaard wordt.

Om CAPP LMS gebruikers maximaal te ondersteunen bij deze ontwikkeling hebben we in samenwerking met o.a. het UMCG, dat al pilots doet met deze inrichting, functionaliteiten ontwikkeld waarmee PIO’s die op een EPA bekwaam worden verklaard ook automatisch één of meerdere certificaten ontvangen. Zo heeft elke PIO na de opleiding direct een actueel Kwaliteitspaspoort op basis van EPA’s. Hiermee worden de voordelen van een eigen EPA Portfolio verder versterkt door de volledige integratie met het Kwaliteitspaspoort.

Conclusie: aantoonbaar bekwaam en flexibel opleiden versterken elkaar wanneer je dit vanuit een geïntegreerde oplossing aanpakt!

Om dit te kunnen bereiken is natuurlijk meer nodig dan een herinrichting van het Kwaliteitspaspoort. Ook moet veelal worden nagedacht over en herziening van het beleid rondom het aantonen van de bekwaamheid en de invulling daarvan in de praktijk, het nog steeds kunnen voldoen aan inspecties en de juiste inzichten voor de juiste stakeholders. Hierbij helpen we graag!

Dus wil jij ook aan de slag, een keer sparren, ben je benieuwd naar onze ideeën of zoek je inspiratie? Neem dan contact op via de chat in CAPP LMS of via het contactformulier!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.